четверг, 2 декабря 2021 г.

 

Перелік нових професій через 30 років

Уже через якихось 30 років більшість звичних нині професій просто зникне. Їх замінять роботи. Натомість з’являться абсолютно нові спеціальності. Тож по яких кар’єрних сходинках доведеться підійматися нашим дітям та онукам? І чи можна їх опанувати вже сьогодні?

Технічний прогрес залишає мільйони людей у всьому світі без улюблених професій. Та вже через півстоліття з’являться десятки абсолютно нових спеціальностей, які поки що можуть здаватися чудернацькими та фантастичними. Експерти переконані, саме ці професії будуть на верхівці піраміди ринку праці.

Менеджер космотуризму

Нині космічний туризм – це забаганка для обраних. За один політ у космос космічний турист має викласти від 30 до 40 мільйонів доларів. Проте низка компаній світу працює над власними космічними програмами. Прогнозують, що перші масові туристи полетять у космос вже у 2020 році. І такий політ коштуватиме вже не десятки мільйонів, а десятки тисяч доларів. І ціна буде падати. Та навіть коли польоти в космос стануть звичним явищем, навряд кожен охочий зможе самостійно організувати собі тур і полетіти в космос «дикуном». Відтак, у майбутньому точно з’явиться потреба у фахівцях, які розроблятимуть тури по космічному простору, включаючи відвідування орбітальних комплексів та навіть місячних баз.

Персональний аналітик показників

Ще одна професія, яка потенційно з’явиться у наступні 10 років, – персональний аналітик показників. У сучасному світі все більше людей щодня рахують усе, що тільки можна – від кількості вжитих калорій, пройдених кроків, та навіть літрів випитої води до аналізу фаз та тривалості сну. Таким чином ми намагаємося слідкувати за усіма важливими показниками здорового життя. Та чи достатньо цього? Адже важливо не лише рахувати показники, але й розуміти їхнє значення. Відтак, персональний аналітик – це людина, яка зможе проаналізувати усі отримані дані і створити для вас індивідуальний план підтримки здорового способу життя. Щоправда, після накопичення великого масиву статистичної та аналітичної інформації функції персонального аналітика візьме на себе штучний інтелект, і ця професія теж піде у небуття.

Сіті-фермер

Простіше кажучи, міський агроном. Уже зараз ця професія набуває популярності. А через років 10 такі спеціалісти стануть просто незамінними. Ця спеціальність виникла через масову урбанізацію. Відтак, агропромислові компанії змушені будуть пристосовуватися до бетонних міст та вирощувати органіку на дахах і фасадах міських будинків. Такі «органічні хмарочоси» та вертикальні ферми вже планують будувати у Південній Кореї, Штатах, Китаї, Еміратах та низці інших країн, а значить, попит на міських фермерів лише зростатиме. Такі експерти будуть обирати правильне розташування та створювати усі умови для вирощування різних культур серед бетонних джунглів.

Спеціалісти з біоетики

У найближчому майбутньому з’являться й спеціалісти з біоетики. Стрімкий розвиток сучасних технологій часто призводить до етичних дискусій у суспільстві. Так звані біоетики будуть розбиратися в усіх правових та етичних аспектах, допомагатимуть науковцям не переходити моральні межі, а також просвітлювати людей, аби ті могли легше адаптуватися до новітніх технологій. Один з американських університетів вже запустив програму з біоетики для своїх студентів.

Це далеко не повний перелік тих професій, які незабаром домінуватимуть на ринках праці усього світу. Та й ніхто не може на 100% гарантувати появу саме таких спеціальностей. Та, на думку науковців, зі стрімким розвитком сучасних технологій поява нових неймовірних професій – неминуча.


Комментариев нет:

Отправить комментарий

  ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ПРОЄКТ З ПРОФОРІЄНТАЦІЇ ТА ПОБУДОВИ КАР’ЄРИ